תאורה למטבח היא דבר מרכזי שלא תמיד נותנים לו את החשיבות הראויה. היום, בעידן בו הנושא הקולינרי הוא שם דבר- אנו משקיעים זמן, מחשבה וכסף בתכנון ובחירת המטבח, ומבלים שעות ארוכות בבישול ואפייה בחלל זה. כל אלה מצריכים מאיתנו למקסם את נוחות העבודה והשהייה במטבח, וחלק גדול טמון בתאורה שלו.
התאורה במטבח צריכה לתת מענה על צרכים פונקציונאליים ואסתטיים לחלל- בעזרת גופי תאורה ספציפיים אנו יכולים ליצור אשליה של מטבח גדול, לחלק את המטבח לאזורי עבודה, לתרום להרמוניה בין הרהיטים ומכשירי החשמל ולהסתיר פגמים או נזקים. המטרה של האור וגופי התאורה היא להשלים את עיצוב המטבח תוך הדגשת הפריטים המיוחדים שבו. אומנם זה ישמע לכם מופרך- אבל בעזרת התאורה אפשר לשנות את המראה של המטבח מקצה לקצה.
ישנם מספר כללי יסוד המנחים את מעצבי הפנים בבחירת תאורה למטבח. בבחירה יש להתחשב באווירה שאנו מחפשים ליצור, מקומות אותם אנו רוצים להסתיר\להדגיש, התאמה לחללים הסמוכים שבבית וכמובן – התאמה לעיצוב ואופי המטבח.
באופן כללי, אנו יכולים לחלק את סוגי התאורה במטבח לשלושה סוגים עיקריים, המשמשים אותנו באופן שונה.
סוגי תאורה:
תאורה כללית- מטרתה היא להעניק את האור העיקרי במטבח. כוללת בתוכה תאורה טבעית של אור השמש הנכנס מבחוץ וגוף תאורה צמוד במרכז התקרה. אחד הדברים החשובים שיש לשים עליהם דגש הוא האור הטבעי. כאשר אנו מתכננים את המטבח, רצוי להקפיד שיהיה רווי בחלונות ומקורות אור המעניקים חיות למטבח. בנוסף לתאורה טבעית, גוף תאורה מרכזי הוא המקור הראשי לאור באזור המטבח, כאשר האור הטבעי חסר. כשאנו בוחרים גוף תאורה צמוד וגדול שיוצב במרכז המטבח, רצוי להשתמש בגוף תאורה בעל שטח רחב המעניק אור חזק ומפוזר השוטף את החלל כאור יום. בנוסף, יש לשים לב כי גובהו של גוף התאורה אינו נמוך מדי, ואינו יוצר צללים בחלל. גוף תאורה זה ישמש אותנו כמקור אור מרכזי וגם כפריט עיצובי לכל דבר, ולכן חשוב שיתאים לסגנון העיצובי של המטבח.
תאורה משימתית- תאורה משימתית הופכת את המטבח להרבה יותר פונקציונלי ונוח לעבודה. האור הבהיר והממוקד של התאורה המשימתית יעזור לכם לבצע את כל הפעולות הדרושות- במינימום מאמץ. נמליץ להאיר את משטח העבודה בתאורה בצבע לבן, שהיא הקרובה ביותר ללבן המוחלט שהעין שלנו מורגלת אליו. גוון אור זה ישקף באופן המדויק ביותר את הצבעים הטבעיים של האוכל שאותו אנו מבשלים ואת שאר האלמנטים. התאורה המשימתית ממוקמת בדרך כלל מעל האי, הכיריים, הכיור וכדומה, כדי לאפשר פעילות נוחה במטבח. בנוסף, מומלץ שתהיה בעלת אור חזק וחסכוני (דוגמת נורת לד).
אחד הדברים החשובים ביותר בתכנון תאורה משימתית, הוא שהאדם במטבח לא יחסום את האור ויגרום להפלת צל חדש על משטח העבודה. במקרה כזה התאורה המשימתית יותר תזיק מאשר תועיל- ולכן עלינו לתכנן בקפידה היכן אנו ממקמים כל דבר.
תאורת אווירה- מטרתה היא להדגיש פריטים ספציפיים במטבח ולהשרות אווירה נעימה בחלל. נשתמש בתאורת אווירה כדי למשוך את תשומת הלב לארונות, כלים, חפצים אומנותיים ופרטים עיצוביים אחרים הממוקמים במטבח. פעמים רבות אנו מכניסים למטבח אלמנטים מיוחדים- כמו אריחי אבן, חיפוי קיר- וזו הדרך הטובה ביותר להדגישם. המלצה שלנו היא לעשות זאת בעזרת נורות לד שקועות- נורות לד מספקות תאורה ממוקדת ורכה ולכן אידיאליות כאור קבוע במטבח. הן יוצרות טשטוש של מקורן ומעניקות מראה מתוחכם לחלל.